Geçtiğimiz dönemde yurt dışında ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi tarifelerine ilişkin hem olumlu hem de olumsuz açıklamalarda bulunması, piyasada oynaklığın önemli ölçüde artmasına neden olmuş; piyasadaki oynaklığı gösteren VIX endeksi, Covid-19 salgınından bu yana ilk kez 50 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirerek son dönemin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Öncü gösterge niteliğindeki PMI verilerinde de aşağı yönlü hareketler kaydedilmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde, güvenli liman talebinin artmasıyla birlikte ons altın fiyatı 3.500 doları test ederek tarihi zirvesini yenilemiştir. Yurt içinde ise, sermaye piyasası araçlarındaki oynaklığı azaltmak amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %46’ya yükseltmiş; ayrıca, aldığı tedbirlerle piyasadaki fazla likiditeyi azaltarak gecelik ortalama fonlamanın %49 seviyesinde oluşmasında önemli rol oynamıştır. Öte yandan, açıklanan enflasyon verisi aylık bazda beklentilerin altında kalarak %3 artış göstermiş, yıllık bazda ise %37,86 seviyesine gerilemiştir. Küresel piyasalarda artan oynaklığa paralel olarak Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi 350 seviyesine yükselmiştir.
Faizli Dağılım;
Önümüzdeki dönemde altının, küresel piyasalarda güvenli liman olarak talep görmeye devam etmesi beklenmektedir. Son dönemde 3.500 dolar seviyesinden 3.200 dolar seviyesine kadar gerileyen ons altın fiyatı dikkate alındığında, GHA - Altın Katılım Emeklilik Yatırım Fonu oranı bir çok öneri grubunda artırılmıştır. Yurt dışı piyasalarda artan oynaklık nedeniyle risklerin dengelenmesi adına, yabancı hisse senedi piyasalarına yatırım yapan GHH - Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu dağılımlardan çıkartılmıştır. TCMB’nin gerçekleştirdiği faiz artışıyla birlikte kısa vadeli Türk Lirası cinsinden getirilerin cazibesi artmıştır. Bu çerçevede, ağırlıklı olarak yurt içi borçlanma araçlarına yatırım yapan GEK - Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu dağılımlardan çıkartılarak, kısa vadeli TL getirisinden faydalanmak amacıyla GEL - Para Piyasası Emeklilik Yatırım Fonu oranı tüm gruplarda arttırılmıştır. Yurt içi hisse senedi piyasalarına ağırlıklı olarak yatırım yapan GEH - Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ise risk dengesi gözetilerek çok yüksek ve yüksek risk grubunda artırılırken, orta ve düşük risk gruplarında düşürülmüştür.
Faizsiz Dağılım;
GHA - Altın Katılım Emeklilik Yatırım Fonu oranı artırılırken, ağırlıklı olarak yurt içi hisse senetlerine yatırım yapan GEA - Katılım Değişken Emeklilik Yatırım Fonu, Ağırlıklı olarak kira sertifikalarına yatırım yapan GES - Katılım Standart Emeklilik Yatırım Fonu ve GKB - Kira Sertifikaları Katılım Emeklilik Yatırım Fonu ise bazı öneri ve yaş gruplarında düşürülmüştür.